Еко село Коштунићи

ravna-gora-suvobor-izleti

Равна Гора – Сувобор

Равна Гора и Сувобор су светионици слободе и отпора окупатору Србије. Са овог платоа пружа се изузетан поглед на околину: Рудник, Вујан, Овчар и Каблар, Цер, Авалу, Дивчибаре и Маљен.

Највиши врх је Сувобор (864 м), Данилов врх (839 м) и Бабина глава (787 м). Посебност Равне Горе је Мокра пећина дугачка око 340 метара, природно геолошки локалитет из кога извире кристална вода речице Граб која са оближњом Буковачом у атару села Коштунића спајањем рађа реку Чемерницу.

Сувобор је упамћен у српској историји по чувеној Сувоборској бици из Првог светског рата када је Прва армија српске војске под командом генерала Живојина Мишића на овим падинама поразила аустроугарску војску 24-27. новембра 1914. године.

На Равну Гору је 13. маја 1941. године пуковник југословенске војске Драгољуб Дража Михаиловић са групом официра и подофицира организовао штаб антифашистичке и четничке организације који многи зову Трећим српским устанком.

Успоменом на Равногорски – четнички покрет, 1992. године подигнут је споменик, фигура у бронзи генералу Дражи Михаиловићу. Пар година касније, 1998. прилозима народа подигнута је и освећена црква Светом Ђорђу, заштитнику ратника као и оближњи парохијски дом са библиотеком и музејском поставком историје Равногорског покрета. Равна Гора се одликује изузетним теренима за шетњу и одмарање очију. Својим садржајем она магнетно привлачи све љубитеље дивљачи, ловце из Србије и околних земаља.

.

.