Еко село Коштунићи

ДРАГИ ГОСТИ, ДОБРОДОШЛИ У КОШТУНИЋЕ!

Желимо у неколико реченица да Вас ближе упознамо са оним што Вас чека у овој нашој чаролији у срцу Србије.
Драги пријетељи, за вас и вашу децу, ово је право место да науче нешто ново, да усвоје нове вештине и навике, да кроз игру и интеракцију са природом и овим амбијентом, стекну функционална, употребљива и трајна знања.
У Туристичко рекреативном центру „Момчило Чековић“ у Коштунићима ваша деца могу научити, а ви обновити:

  • како је славни војвода Мишић успео да од прве армије која је била у расулу претвори је у формацију способну за борбу и донесе једну од највећих победа у српској историји;
  • како изгледа „Конак Кнеза Милоша“ одакле је водио Србију три године и где је донета одлука о подизању Другог српског устанка;
  • како се пре (а и данас) производила храна и пиће само од пробраних плодова воћа, а не од асептик каше са пуно мириса, ароме, боје, конзерванса и других хемијских адитива;
  • како изгледа подрум праве српске ракије;
  • како изгледа „Свет у малом“- музеј сувенира добијених из 90 државa света;
  • како се у српском селу гаје понији, магарци, патуљасте козице, гуске, патке, и разне друге аутохтоне расе разних животиња на једном месту;
  • које то врсте птица живе на Сувобору, каква су им станишта, чиме се хране;

rekreativna nastava, eko selo kostunici

O Коштунићима

Етно село Коштунићи, угнездилo се у једном од најлепших крајева Србије, на јужној падини планине Сувобор, надомак Рајца, Равне Горе, Рудника и Маљена. Коштунићи су иначе прво еколошко село у Србији. Природу овог краја још нису додирнуле благодети цивилизације, тако да је све исконски чисто. Удаљено је око 28 км од Чачка, 36 км од Горњег Милановца.

У срцу самих Коштунића налази се Туристичко рекреативни центар „Момчило Чековић“. Центар располаже са два ресторана, смештајем у виду: вајата, чардака, каца. Читава мала насеља необичних облика подсећају на неки филм попут „Господара прстенова“ или бајковитих предела која делују нестварно. Jезеро направљено од планинске реке једно је само од многобројних садржаја у оквиру овог центра. На располагању малим и великим гостима су и спортски терени за: тенис, одбојку на песку, кошарку, фудбал, рукомет, дечије игралиште и мноштво прелепих стаза за шетњу.

rekreativna nastava, restoranrekreativna nastava, vajat

rekreativna nastava, igraliste za decu

rekreativna nastava, plaza, eko selo kostunicirekreativna nastava, tereni, tenis, fudbal, odbojku

2. ОБИЛАЗАК

2.1. „Музеј Живојина Мишића“

Мајка славног војсковође Живојина Мишића, Анђелија, родом је из Коштунића, тако да се у Коштунићима налази и музеј посвећен Живојину Мишићу. У самом музеју, поред оружја, слика и експоната из првог светског рата, могу се видети и радни сто Живојина Мишића, као и писаћа машина. Највеће богатсво овог музеја је поставка са рељефним приказом и распоредом снага 1 армије у Колубарско-Сувоборској бици. Музеј поседује и карте са приказом офанзивних и дефанзивних фаза.

rekreativna nastava, muzej zivojina misicarekreativna nastava, muzej zivojina misica, kostunici

rekreativna nastava, muzej zivojina misica, kostunici, gornji milanovacrekreativna nastava, muzej zivojina misica, kostunici, gornji milanovac, postavka

2.2. „Конак Кнеза Милоша Обреновића“

Конак Кнеза Милоша Обреновића је аутентична реплика куће Милоша Обреновића из Горње Црнуће. У конаку се може видети аутентичан намештај, старо огњиште. Tакође се може пробати храна спремљена на начин из прошлих времена.

rekreativna nastava, knez milos obrenovicrekreativna nastava, knez milos obrenovic, kuca

2.3. Фабрика за производњу здраве хране и пића „ГРАБ“ д.о.о.

У засеоку „Чековићи“ налази се фабрика за производњу здраве хране и пића „ГРАБ“ . Сви производи су уникатни по пореклу, јер све сировине потичу из првог Еко села Коштунићи. Сви производи се раде по традиционалним рецептима, уз примену савремене технологије. Фабрика поседује стандард ISO 9001, као и HACCAP систем. Главни производи фабрике ГРАБ су: природни сокови, џем, пекмез, мармелада, мед и ракија. Приликом посете и обиласка фабрике свако дете, учитељ, наставник добиће сок за дегустацију, како би се освежили и осетили праву вредност ових производа.

proizvodni-pogon-fabrike-grab-doo,-kostunici

Власници смо многобројних престижних награда са разних међународних сајмова и других манифестација.

zdrava,-hrana,-proizvodi-fabrike-grab-doo

2.4. „Музеј ракије“

Музеј ракије основан је како би се сачувало сећање на претке. У храстовим бурадима у којима се чува традиционална ракија од шљиве свако буре носи име једног од претка или потомка лозе Чековић.

muzej-rakije-i-pivnica-u-eko-selu-kostunici

2.5. “Свет у малом“ Музеј експоната из целог света

Музеј поседује експонате из 90 државa света. Неки од занимљивијих експоната су и алигаторска кожа из Судана, старовековно оружје, слонове кљове, симболичне животиње афричких и азијских земаља израђене од дрвета или камена, уметност Абориџина. Изложени предмети дочаравају део живота различитих култура са различитих меридијана света.

muzej-eksponata-iz-celog-sveta
2.6. „Мини зоо врт“

Мини зоо врт је право мало царство за поније, магарце, патуљасте козице, гуске, патке, паунове… Неке од животиња припадају и аутуохтоним врстама. На овом месту деца могу провести пријатне тренутке у дружењу са животињама.

zoo-vrt-u-eko-selu-kostunici

2.7.Гастрономски рај

У нашим ресторанима можете уживати у оригиналним српским јелима,спремљеним на традиционалан начин од намирница произведених у чистој еколошкој средини.

gastronomski-raj-u-eko-selu-kostunici

На крају, са поносом можемо рећи да је Туристичко рекреативни центар „Момчило Чековић“ добитник награде Туристички цвет за 2015. годину у категорији Угоститељски објекат за смештај. Поред тога, ТРЦ-у је додељена Велика Награда “Стваратељи за стољећа” за посебну иницијативу у предузетничком стваралаштву у Средњој и Југоисточној Европи.

nagrada-turisticki-cvet,-eko-selo-kostunici

 

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!

ТУРИСТИЧКО РЕКРЕАТИВНИ ЦЕНТАР
„МОМЧИЛО ЧЕКОВИЋ

Tелефон: Koштунићи, Тел-факс: +381 32  763 066; Моб: +381 63 574 664
Београд, Мarшaлa Бирjузова, 14a; Тел.+381 11 2636-716
mail: trckostunici@gmail.com ; jomildoo@gmail.com (користите посебан образац)