Еко село Коштунићи

kuca-milosa-obrenovica

РОДНО МЕСТО КНЕЗА МИЛОША ОБРЕНОВИЋА
Село Горња Добриња је насеље у општини Пожега у Златиборском округу.Надалеко познато као родно место Милоша Обреновића, вође Другог српског устанка и једне од најзначајнијих личности српске историје.Ту се налазе спомен комплекс,”чардак” и црква из 12 века посвећена књажевом оцу господару Теодору.

Кнез Милош Обреновић (18. март 1780 – 26. септембар 1860) је био кнез Србије од 1815. до 1839. и од 1858. до 1860. Учествовао је у Првом српском устанку и предводио српске устанике у Другом српском устанку. Оснивач је династије Обреновића. За време његове владавине, Србија је постала аутономна кнежевина у оквиру Османског царства. Кнез Милош је владао аутократски, због чега је против његове власти било подизано неколико буна. Током своје владавине, кнез Милош је био најбогатији човек у Србији и један од најбогатијих на Балкану.

Милошево презиме је било Теодоровић. Презиме Обреновић преузео по свом полубрату Милану, истакнутом војводи, који је имао велики углед у народу. Године 1815, 23. априла Милош је стао на чело Другог српског устанка, који је подигао у Такову. Иако је сам био неписмен, кнез је добро осећао потребе новог времена. Захваљујући њему, српски младићи су почели да се школују у Русији, Угарској, Аустрији и Немачкој, док су, по кнежевом позиву, у Србију почели да долазе лекари, професори, инжењери. Привреда целе земље се унапређује, слањем нових житеља у опустеле области уз значајне пореске олакшице.

Међутим, Милошев деспотски начин владања учинио је да се старешински слој уједини и постане озбиљна претња његовој самовласти, те је 1. јуна 1839. године био принуђен да абдицира и напусти земљу. Након деветнаест година изганства, одлуком Светоандрејске скупштине 1858. године, Милош се вратио у Србију и започео своју другу, краткотрајну владавину, која је трајала до 1860.

.

.