Еко село Коштунићи

За Коштуниће кажу да је прво еколошко село у Србији које је почело да се бави туризмом. То сувоборско село, највеће у општини Горњи Милановац, ускоро ће постати јединствено и о томе што ће имати пет музеја.

Да посетиоцима туристичко рекреативног комплекса, у које све више долазе излетници и туристи, дочарају некадашњи живот, у Коштунићима је припремљена јединствена етнолошка поставка. Више од 1200 експоната чине предмети које су становници сувоборских села користили у домаћинству на њиви.

Muzej

Еко село Коштунићи

“Уникатни предмети јединствени су по томе што су рађени управо руком тог сељака. Настајали су од неких вероватно фабричких производа или је он сам измишљао, те прилагођавао свом животу и својим потребама”, каже Драган Павловић из Туристичко рекреативног центра.

Музеј код два Божидара, посвећен је двојици заслужних уметника из овог краја. Да задуго подсећа на познатог аргитекту Божидара Петровића и сликара Божидара Продановића. Коштунићи се музејском поставком одужују још једном великану, великом српском војсковођи Живојину Мишићу.

“Дом културе се зове по Живојину Мишићу јер његова мајка Анђелија одавде из Коштунића, а сва колубарска битка уствари сувоборска битка вођена је на простору Коштунића и пет, шест села према Руднику тамо. Зато смо ту поставку ту и уприличили”, додаје Павловић.

 muzej 2

Eко село Коштунићи

У плану је отварање подрума сувоборске ракије али и својеврсне музејске поставке са колекцијом пића из скоро стотину земаља. У Коштунићима верују да ће тако употпунити несвакидашњу понуду за боравак на селу, а подсетити на прошлост оне који су остали да живе у том крају.

“Значи та прошлост как’a је била, те старине, са чим се служио народ, шта је им’o. Те преслице, бучуке и којекак’e тамо што је оно баш одлично, оно ми се допада”, објашњава Драган Томовић из Коштунића.

За посетиоце јединственог комплекса у Коштунићима ускоро се завршава и копија конака кнеза Милоша из Горње Црнуће, у коме ће кажу оживети и обичаје из доба када је донета одлука о подизању Другог српског устанка.

Categories: Вести

.

.