Еко село Коштунићи

manastiri-izlet-etno-selo-kostunici

Овчар БањаОвчар Бања
Својим георафски положајем, на само 279 м наднморске висине, са добром путном инфрастуктуром и умерено-континенталном климом Овчар Бања је ретко место централне Србије у које нуди пријатан боравак гостима. Лековиту сумпоровита минералну воду користе они који имају реуматична обољења али и они који би да их превентивно избегну.

МАНАСТИРИ
Ретко где је на тако уском простору изграђено толико манастира (изграђених од XVI до XIX века) ​​као у Овчарско-Kабларској клисури, по неким тврђењима чак 25, али је до данашњих дана сачувано само десет.

Манастир ВазнесењеВАЗНЕСЕЊЕ
Обновљен је на рушевинама старе манастирске цркве, на јужној падини Овчара. Две мермерне розете, украшене биљном орнаментиком, очуване су у припрати иу средишњем делу храма, па се препоставља да је манастир постојао у 16. веку. Од рукописних књига сачувано је Четворојеванђеље преписано 1570. године у овом манастиру. Манастирска слава је Вазнесење Господње.

Манастир ИлињеИЛИЊЕ
У непосредној близини Овчар Бање, изнад манастира Благовештење, налази се манастир Илиње подигнут 1939. године на темељима старог манастира. Обнову овог манастира започео је Свети Николај Велимировић. Илиње слави Илиндан (2. август). Тог дана одржавају се велики сабори код манастира Илиње, и у Овчар Бањи.

Манастир БлаговештењеБЛАГОВЕШТЕЊЕ
Манастир Благовештење са црквом Благовести Пресвете Богородице, потиче из 17. века. Налази се на левој обали Мораве, испод Каблара. Живопис цркве је рађен од 1602. до 1632. године и једно је од најбољих остварења у нашем зидном сликарству у првој половини 17. века. Од старог иконостаса сачувана је престоне иконе Богородице са Христом, рад сликара Митрофана из 1602. године. Манастирска слава су Благовести, 7. април.

Манастир УспенијеУСПЕНИЈЕ
Манастир Успеније подигнут је на левој обали Западне Мораве, на северним падинама Каблара. Данашња црква сагрђена је на темељима старог манастира. У близини данашњег манастира налази се локалитет Кулина са остацима четвороугаоне куле и једним објектом правоугаоне основе, прислоњеним уз стену. Манастир је реновиран и освештан 2001/09/23. године.

Манастир ЈовањеЈОВАЊЕ
Посвећен је рођењу Светог Јована Крститеља. Налази се на левој обали Западне Мораве. Први пут се помиње 1536. године. Стари манастир је порушен 1954. године и пренесен на данашњу локацију. Због посебног значаја, али и гостопримства монахиња, овај манастир посећује велики број верника током читаве године. Манастирска слава је Ивањдан, 7. јул.

Манастир НикољеНИКОЉЕ
Манастир Никоље, са црквом Св. Николе, налази се на левој обали Западне Мораве, под Кабларом. Први пут се помиње 1476. године. По предању, манастир су подигли калуђери који су се повукли из Свете Горе у 14. веку. Припрата је живописана 1635. године. У манастиру је очуван већи број рукописних књига. Поред Мораве се налази конак који је саградио Милош Обреновић. Манастирска слава је Млади Никола.

Манастир ПреображењеПРЕОБРАЖЕЊЕ
Стари манастир Преображење Господње се налазио на левој обали Мораве, а први пут се помиње 1525. године. Срушен је 1911. године због изградње пруге. Садашњи манастир Преображење саграђен је 1938. године и налази се на десној обали Западне Мораве. По благослову епископа, Светог Николаја Велимировића, живот у овом манастиру је организован по светогорском правилу (нема ни парохију ни имовину), има само мисионарску улогу. Манастирска слава је Преображење Господње, 19. август.

Манастир ВаведењеВАВЕДЕЊЕ
Манастир Ваведење, са црквом Ваведење Пресвете Богородице, налази се на десној обали Западне Мораве. По легенди, овај манастир су подигли Стеван Немања и његов син Свети Сава. Први пут се помиње 1525. године, а обновљен је 1874.године. Поседује ретке старе књиге међу којима је и Београдско четворојеванђеље, из 1552. године. Манастирска слава је Ваведење, 4. децембар.

Манастир Свете ТројцеСВЕТЕ ТРОЈИЦЕ
Усред дивљине и тишине, која је потребна за дубоку и сталну молитву, на падинама Овчара, налази се манастир Свете Тројице. Најстарији писани помен о манастиру потиче из 1594. године. У турским пописима бележен је од 1572. године. По архитектонским мерилима је најлепши од свих манастира у Овчарско-Кабларској клисури. Манастирска славаје су Свете Тројице.

Манастир Сретење ГосподњеСРЕТЕЊЕ
Манастир Сретење Господње се налази на заравни испод врха Овчара, на изворишту Короњског потока. Први писани помен о овом манастиру сачуван је у једном рукописном јеванђељу из 1571. године. Храм је живописан 1844. године у време ужичког епископа Нићифора Максимовића и књаза Александра Карађорђевића. Манастирска слава је Сретење, 15. фебруар.

.

.