Еко село Коштунићи

turisticki-obilasci-kostunici

 

Црква Свете Петке КоштунићиЦрква Свете Петке
Коштунићи су своју нову цркву добили 20.10.1996.год. Цркву је освештао господин Стефан, владика жички, који се је окупљеном народу обратио речима: “Данас, када сам долазио на освештање темеља овог храма, видео сам село које је заиста лепо по понашању, животу и односу према Богу и његовој милости. Нека вам је са срећом овај храм, вама и вашим потомцима. Када нас не буде више, он ће остати и сведочити какви сте ви људи и какви сте ви преци”. Ктитор нове цркве у Коштунићима је био Војислав Томовић.

Продановића магазаПродановића магаза
Стара качара-магаза која се налазила у власништву породице Продановић из Прањана откупљена је и пренета у Коштунићe. У приземљу ове зграде налазе се експонати Етно музеја. У посебном одељку су предмети и документа који се односе на Сувоборски битку. У високом поткровљу је Галерија, у којој се налазе изложбе самосталних и колективних уметничких слика.

Спомен порука поводом НАТО бомбардовања 1999.год. Спомен порука.
На улазу у село Коштуниће подигнута је Спомен порука поводом НАТО бомбардовања 1999.год. Подигнута је на Видовдан 2000.године. На врху споменика је извајана јабука, као симбол снаге, здравља и љубави. Јабука је расечена а свака половина је на по једном стубу дводелног постамента, а на стубовима је уклесана порука Милице Чековић на српском и енглеском језику. Спомен порука је рад академског вајара Небојше Савовића.

Музеј Живојина МишићаМузеј Живојина Мишића.
Музеј Живојина Мишића у селу Коштунићи смештен је у основној школи. Поред оружја, слика и експоната из првог светског рата музеј поседује и Рељефни приказ са распоредом снага1 армије у Колубарској-Сувоборској бици, као и карте са приказом офанзивних и дефанзивних фаза.

Пивница ракије ЧековићПивница ракије
Пивница ракије је конципирана тако да представља стабло-родослов фамилије Чековић. У пријатном амбијенту музеја посетиоци могу да дегустирају ракију “Генерал” врхунског квалитета”.

 

Зоо врт у Коштунићима Зоолошки врт
Зоо врт у Коштунићима се простире на површини од преко 2 ха, брежуљастих ливада. У најатрактивније становнике овог природног окружења спадају понији, муфлони, алпске козице, овце раске и многобројне друге.

.

.